You are currently viewing 82-årige Gran: Det er godt for både krop og sjæl

82-årige Gran: Det er godt for både krop og sjæl

  • Post author:
  • Post category:NYHEDER

Gran Jacobsen på 82 år er gå-vært og inviterer andre med på sine gåture. Det har givet en større vennekreds, et højere humør og 12 kilo mindre at slæbe rundt på.

”Det er godt for både krop og sjæl at komme herude i skoven. Det er faktisk ikke til at undvære.”

Ordene kommer fra 82-årige Gran Jacobsen, som skyder en god fart på skovstien. Han er gå-vært for en gruppe seniorer, der går ture hver tirsdag og torsdag.

Men gå-værten har ikke hele ansvaret. Man deler opgaverne i Gran Jacobsens gå-fællesskab. Nogle er dygtige til at finde nye ruter, mens andre er gode til at organisere kaffe og få flere med.

”Det er ikke altid mig, der fører an, for vi har fire rigtigt gode stifindere i gruppen, som lægger en bunke gode ruter, så vi oplever mange forskellige steder. Min opgave er mest at få flere med i fællesskabet,” siger Gran Jacobsen.

Opgaven med at få flere med i fællesskabet er vigtig. For selvom Gribskov Kommune er rig på fantastisk natur med skov og strand, så viser statistikken, at for mange rører sig for lidt, vejer for meget og føler sig for mismodige.

Som et eksperiment har idrætsorganisationen DGI Nordsjælland i samarbejde med Gribskov Kommune derfor sat sig i spidsen for en mission, der de næste to år skal få langt flere op af sofaen og ud i den fantastiske natur lige uden for døren på den lettest mulige måde.

Gribskov Går Sammen
For at nå i mål er essensen at uddanne gå-værter som Gran Jacobsen, der er gode til at hive andre med. Siden februar, hvor projektets startskud lød, er der afviklet over 60 gåture under det fælles navn “Gribskov Går Sammen”.

”Det skrider langsomt men stabilt fremad. COVID-19 gjorde det lidt svært i opstarten, men der kommer mere skub i det nu.  Vi har kun fået positive tilbagemeldinger fra vores pionerer,” siger Jane Sunesen, der er projektleder i Gribskov Går Sammen og selv en af de lokale, som inviterer andre med.

Den enkleste vej til velvære
Idéen bygger på en bred dokumentation af, at regelmæssige, raske gåture forbedrer vores opmærksomhed, koncentration og hukommelse, modvirker stress og depression og kort sagt gør de aktive i bedre humør end de inaktive.

En vigtig pointe med gå-fællesskaberne er, at man også skal have det godt socialt undervejs, og at der skal være tilbud til alle indbyggere i Gribskov Kommune, uanset om man vil gå 500 meter eller over 10 kilometer.

Gå-fællesskaberne indlægger som regel pauser til at tale og hygge sig sammen, for den mentale sundhed er lige så vigtig som den fysiske for livskvaliteten.

”Vi snakker sammen på kryds og tværs, og vi kan også stikke lidt til hinanden i sjov. Vi har et fantastisk godt sammenhold og en god tone, så det er en fornøjelse at komme herud. Jeg vil meget nødigt undvære det,” siger Gran Jacobsen.

Det er også hele meningen, at de nye gå-fællesskaber skal føles som en fornøjelse og ikke som en pligt.

”Mange vil gerne være med, fordi det ikke forpligter på den måde, at man behøver at tilmelde sig hver gang. Man skal heller ikke nødvendigvis møde op på et fast tidspunkt hver uge. Det giver frihed til at vælge til og fra, når det passer én bedst. Naturen er jo altid åben,” konstaterer Jane Sunesen.

Har tabt 12 kilo
Sådan fungerer det også i Gran Jacobsens gå-fællesskab.

”Man møder bare op og går med. Der er altid nogen af os, der går,” siger han.

En ekstra gevinst ved de mange gåture i naturen er, at Gran Jacobsen har tabt 12 kilo, siden han var med første gang.

”Det har været ret gavnligt for min krop, men det er lidt kedeligt med tøjet, for der er noget af det, der hænger lidt løst,” siger han og smiler.

“Vi skal i gang med at have fat i de unge og familierne nu,”  Jane Sunesen, projektleder, Gribskov Går Sammen

Fat i de yngre nu
Gran Jacobsens gå-fællesskab er drevet af modne kræfter, og de har i det hele taget været first-movers i missionen.

Så nu skifter fokus til også at få de yngre til at danne eller hoppe med i gå-fællesskaber.

”Vi laver et samarbejde med Gribskov Gymnasium, med kommunen og skolerne i Gribskov og med alle vores mange foreninger. Det har vi en plan for og sætter gang i det over de næste par måneder. Så vi er tilfredse og meget optimistiske,” siger projektleder Jane Sunesen fra Gribskov Går Sammen.

Vil du med ud at gå?

Find en gåtur nær dig.